onsdag 22 juli 2009

Tro, tistlar och törnar

Det var ett par dagar sen sist.
Var så trött i måndags efter att ha tagit en ganska mycket längre promenad så jag somnade som en stock. Sen igår så var det utgång med några arbetskamrater.
Vad tror du på, eller tror du inte på något eller är agnostiker. Hur det än är, är det en intressant fråga och där det inte finns något absolut svar. Inget som är rätt eller fel. Utan helt enkelt en tolkningsfråga.
Jag tror på Gud men inte på organiserad religion. Det finns många oerhört fina människor som tillhör den ena eller andra församlingen eller kyrka som jag ser upp till för deras vidsynthet och tolerans. De låter andra vara som de är utan att vara nedlåtande eller talar om hur andra ska leva. För att de praktiserar sin tro på ett mycket föredömligt sätt, i alla fall utifrån mitt sätt att se det på. Men så finns det de där det känns som om deras religion bara är en täckmantel för något annat. De säger att de tror en sak och sedan säger deras handlingar något helt annat. De vill gärna visa upp en from yta men sanningen är att vad de säger och gör har så lite med deras fasad att göra. Låt oss säga att de står och säger de tror på äktenskapet, sen är de de första som hoppar över skacklarna. De pratar så vackert och vänligt om människor och i nästa stund sätter kniven i ryggen. Ingen är felfri men man måste ändå visa vad man går för, att det inte är bara tomma ord, eller vad säger du?
Har en kylskåpsmagnet där det står "Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla."-Selma Lagerlöf. Det är lätt att dömma en bok utifrån dess omslag, men hur många gånger har man inte blivit besviken. Både bokstavligt och bildligt. Nu har det kanske aldrig har hänt er, men jag har blivit grundlurad flera gånger. men också blivit glatt överraskad vid flertal tillfällen. Visst är det härligt när puppan brister och vips så är där en fjäril. Vacker och praktfull.
Men så är det gånger när fyndlådan på auktionen visar sig bara innehålla lump och är knappt värd hundralappen du man betalt för den.
Men utan törnar kan vi inte växa. Vi måste tro på en morgondag som är bättre än den här dagen. Att den ska ge oss ytterligare en pusselbit , en som får helheten att te sig annorlunda . Jag är den första att erkänna att jag inte tycker om motgångar, men också den första att säga att om jag inte haft min beskärda del av dem så skulle jag inte vara den jag är idag.
Så var dagens filosofi stund är över. Imorgon blir blir det trams och andra tokigheter.
Väl mött då.

1 kommentar:

Räknare